SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1278 >>

185. DÜŞMANI MAĞLUP EDİNCE ONLARA AİT TOPRAKLARDA ÜÇ GECE GEÇİRMEK

 

حدثنا محمد بن عبد الرحيم: حدثنا روح بن عبادة: حدثنا سعيد، عن قتادة قال: ذكر لنا أنس بن مالك، عن أبي طلحة رضي الله عنهما،  عن النبي صلى الله عليه وسلم: أنه كان إذا ظهر على قوم أقام بالعرصة ثلاث ليال.تابعه معاذ، وعبد الأعلى: حدثنا سعيد، عن قتادة، عن أنس، عن أبي طلحة، عن النبي صلى الله عليه وسلم.

 

[-3065-] Enes İbn Malik r.a. Ebu Talha r.a. yoluyla Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in bir düşmanı mağlup edince onlara ait topraklarda üç gece geçirdiğini nakletmiştir.

 

Tekrar: 3976

 

 

AÇIKLAMA:     Resulullah'ın sallallahu aleyhi ve sellem ordusuyla birlikte kaldığı bu topraklar herhangi bir ev, bina bulunmayan geniş arazilerdir.

 

Nebi'in (s.a.v.) ele geçirdiği topraklarda niçin üç gece kaldığı ile ilgili olarak şu yorumlar yapılmıştır:

 

1. el-Mühelleb şöyle demiştir: "Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem ordunun ve hayvanların dinlenmesi için kalırdı. Ancak bu hüküm düşman saldırısından ve baskınından endişe duyulmadığı zamanlar için geçerlidir. Özellikle üç gün beklemesinin sebebi ise yolculuk hükümlerinin devam etmesi içindir. Zira dört gün beklenmesi durumunda yolculuk hükümleri biter ve ikamet hükümleri geçerli olur."

 

2. İbnü'l-Cevzı'nin açıklamaları şöyledir: "Hz. Nebi (s.a.v.) galibiyetinin etkisini artırmak, hükümlerin uygulanmasını sağlamak ve düşmanın tekrar toparlanmasına fırsat vermemek amacıyla ele geçirdiği topraklarda üç gece beklerdi. Adeta düşmana yeniden meydan okur ve şöyle derdi: "Haydi içinizde kendisine ve gücüne güvenen varsa biz buradayız, gelsin bakalım!"

 

3. İbnü'l-Müneyyir'in konu hakkındaki değerlendirmesi ise şöyledir: "Düşman toprakları isyanlarla ve günahlarla kirletilmiş durumdadır. İşte Hz. Nebi (s.a.v.) bu topraklar üzerinde Allah'ı zikrederek, Müslümanların şiarı cümlesinden olan ibadetlerle meşgulolarak bu topraklara adeta ziyafet çekmekte, oraları şenlendirmektedir. İşte Resulullah'ın (s.a.v.) ve ashabının ele geçirdikleri topraklarda kalarak ibadetle meşgulolması bu topraklar için bir ziyafet olduğuna göre verilen ziyafetin üç gün sürmesi de uygun olacaktır."

 

 

186. GANİMETLERİN SAVAŞ VE YOLCULUK SIRASINDA PAYLAŞTIRILMASI

 

وقال رافع: كنا مع النبي صلى الله عليه وسلم بذي الحليفة، فأصبنا غنما وإبلا، فعدل عشرة من الغنم ببعير.

Rafi' şöyle demiştir: "Biz Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile birlikte Zu'l-huleyfe'de bulunuyorduk. Bu sırada ganimet olarak koyun ve deve sürüleri ele geçirdik; değer bakımından on koyun bir deveye denk geliyordu."

 

2901 - حدثنا هدبة بن خالد: حدثنا همام، عن قتادة: أن أنسا أخبره قال: اعتمر النبي صلى الله عليه وسلم من الجعرانة، حيث قسم غنائم حنين.

 

[-3066-] Enes İbn Malik r.a. şöyle demiştir: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Huneyn ganimetlerini paylaştırdığı yer olan Ci'rane'den umreye niyet etti."

 

 

AÇIKLAMA:     İmam Buhari kullandığı bu başlık ile ganimetlerin düşman ülkesinde iken paylaştırılamayacağını söyleyen Ku fe li alimlerin görüşünü kabul etmediğini göstermek istemiştir. Kufeli alimler bu görüşlerinin gerekçesini açıklarken şunları söylemişlerdir: "Ganimetler üzerindeki mülkiyetin tamam olabilmesi için istila şartı aranır. Bu şartın tamam olabilmesi de söz konusu ganimetIerin İslam ülkesinde ihraz edilmesi şartına bağlıdır."

 

Alimlerin çoğunluğu ise görüşlerini şöyle açıklamışlardır: "Bu konudaki karar yetkisi devlet başkanına / görevlisine aittir. O ictihad eder ve kararını verir. Zaten istila şartı da Müslümanların ganimet mallarını ihraz ettikleri anda gerçekleşir. Şu hüküm de bu görüşün doğruluğunu ortaya koymaktadır: Kafirler o sırada bir kölelerini azat etseler bu azat işlemleri geçerli olmaz, fakat düşman ülkesinde yaşayan harbi bir köle İslam'ı kabul edip Müslümanların saflarına katılsa hür olur."